14 oktober 2008

Mitt liv i en ostkupa

...heter en bok* som Lars Ohlsson skrivit om att vara hörselskadad. VF:s intervju med honom är så träffande. Nu tycks han ha en mycket värre skada än mig. Jag har bara en liten hörselnedsättning, men ändå är det så mycket jag känner igen.

Hur man måste vara helspänn för att uppfatta vad folk säger, tröttheten som följer på det, hur besvärlig man känner sig när man frågar om (och om och om), det ständiga bruset från omgivningen som begraver de ljud man försöker höra.

Egentligen är det inte så viktigt att folk pratar högt. Idealsituationen är att ha glasögonen på, i ett tyst och ljust rum med en person, som tittar mig i ögonen när han/hon pratar och gärna artikulerar lite extra. Att viska är uteslutet, att prata med mig i en matsal eller på en buss är en utmaning.

Lite för mycket tycka-synd-om är det dock i VF:s artikel, tycker jag. Särskilt som Lars Ohlsson inte vill vara något offer. Det är också ens eget ansvar att tala om att man hör dåligt, att fixa en bra plats i skolan eller på jobbet, att fråga om (och om och om), att skriva lappar istället för att viska osv. Men visst är det bra att VF och Lars Ohlsson lyfter fram "det osynliga handikappet" och vilka åtgärder man kan vidta. Kanske kan det till exempel hända något med skolornas burkiga bandspelare som används till nationella prov?

Uppdatering: Efter diskussionen i kommentarerna inser jag att jag kan ha övertolkat VF:s text. Det står aldrig att han skrivit en bok, ordet som används är berättelse. Så det är inte alls säkert att den finns utgiven någonstans, tyvärr.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej du!
Undrar om du vet vart man får tag på lasses ”Mitt liv i en ostkupa”
btw, intressant perspektiv du sätter på dina tankar..
/Laijza

tioli sa...

Hej!
Det vet jag tyvärr inte, har inte sett den omnämnd någonannanstans än i VF. Jag vill också ha tag på den... Du kanske kan fråga artikelförfattaren Gunvor Nyman? Och vet inte hon så kan hon ju skicka dig vidare till Lars själv. Lycka till!

Anonym sa...

OK tack!
Vet du om han har någon hemsida?
/L

tioli sa...

Jag skulle inte tro det. Då borde en googling på "Mitt liv i en ostkupa" leda dit, och det gör det ju inte. Kanske är boken bara skriven, och inte utgiven än?

Anonym sa...

Japp har googlat utav bara f-n. Mejlade Gunvor..så får jag väl hålla utkik på hörselvården om den dyker upp. Tack!
/Laijza

Anonym sa...

Hej!
Lars Ohlsson här, jag som skrivit "Mitt liv i en ostkupa". Hittade din blogg när jag Googlade runt lite. Det är flera som kontakta mig under veckan för ett exemplar. Ni får gärna maila mig om ni vill ha ett exemplar i pdf-format. En hörselskadads liv är ett ständigt påpekande för omgivningen att man är hörselskadad och inte hör. Tycker inte synd om mig själv men är jäkligt trött på min hörselnedsättning...
Ha det gôtt
Mvh
Lars
E-post: L.ohlsson@bredband.net

tioli sa...

Wow, visst är internet fantastiskt! Och tröttheten kan jag skriva under på. Ett förtydligande bara: menade inte att DU tycker synd om dig sälv, utan artikeln som sådan var lite för vinklad ditåt. God fortsättning i ostkupan!

Anonym sa...

haha, när Lars rör sig står blixten stilla..det var ju JAG som skulle tipsa. Du hann före :-)
Ha det gott!
/Laijza