13 oktober 2008

"Om alla gjorde som JAG..."

Tjuvlyssnat har utvecklats till att vara som roligast i kommentarerna. Alltid någon som vill spela duktig och förklara lyssningen för oss andra. Alltid stammisarna och ironikerna som försöker bräcka varandra i galenskap. Och nykomlingarna som missar all ironi. Och stavningsnissarna, och glädjedödarna som tjatar "Det DÄR var väl inte kul".

Idag bjuder de på bästa stavningen av Cynisk någonsin: Psynisk.

Dessutom en diskussion om hemlöshet, överfull med argument som att hemlöshet är ett eget val och att vårt skyddsnät är så jävla bra att ingen kan slinka emellan. Jag blir så trött på polariseringen i sådana här diskussioner. Vad är det för fel på en gyllene medelväg?

Nej, hemska upplevelser rättfärdigar inte vilket beteende som helst. Ja, man måste ta ansvar för sitt liv och sina val. Men livet innebär också händelser som du själv inte har full kontroll över. De här "alla har ett val"-människorna känns alltför perfekta. Som högstadieläraren som sa "Sånt är livet" en vecka efter att vår klasskamrat dött. Bara att gå vidare liksom. Kryssa förbi det där bottenlösa svarta hålet som vill äta upp dig, och lev vidare.

De har verkligen ingen koll. Jag tror knappast att de försökt få pengar av socialen någon gång. Våra skyddssystem är extremt godtyckliga. Det är inte alls svårt att bli fångad i moment 22. Försäkringskassan som säger att du är frisk nog att jobba, arbetsförmedlingen som säger att du är för sjuk för att få jobb, soc som säger att din släkt kan väl försörja dig eller så får du sälja ditt hem.

Självklart ska vi ta ansvar för våra egna liv. Men lite öppenhet för att alla andras liv inte ser ut exakt som ditt, det skadar verkligen inte.

Inga kommentarer: