28 oktober 2008

Svälj stoltheten och köp ut

Idag har jag läst Allt om barns tonårsspalt. Roligast är en mamma som har smygläst sin dotters dagsbok och nu är förskräckt över att dottern röker, dricker och hånglar med killar. Dottern går i ettan på gymnasiet.

Men snälla lilla vän. Är det inte värre än så borde du vara glad. Det finns inte många sextonåringar som inte dricker och hånglar.

Med jämna mellanrum visar undersökningar att de ungdomar som får smaka alkohol hemma lättare fastnar i alkoholproblem. Kruxet med de där undersökningarna är att de inte skiljer på trygga hem där man får smaka alkohol och alkishem där man får smaka alkohol.

Jag tror benhårt att det bästa sättet att hantera sprit och unga är att bjuda dem. Låt första gången vara hemma, inte utomhus på någon fest omgiven av bara jämnåriga. Låt dem känna sina egna gränser och hur deras kropp reagerar. I lugn och ro. Lär dem att grogga med bra proportioner, att inte blanda olika sorters sprit, att dricka i rätt takt. Köp ut åt dem, i små mängder.

För faktum är: Med största sannolikhet kommer ditt barn att dricka. Du kan propagera nykterism, och därmed få leva i trygg ovisshet om ditt barns spyor, hembränt och häxblandningar. Eller så kan du engagera dig i att ge ungen sunda alkoholvanor. Det är bara att välja.

Inga kommentarer: