25 januari 2008

Varför äter du kött då?

Jaha, och varför äter du kött då? Är det för att du hatar djur eller tycker du bara att det är gott?
Som vegetarian är du alltid sugen på att motivera och diskutera dina matvanor. Varje gång du väljer gurkan framför leverpastejen är det ett ställningstagande du gärna tar dig tid att förklara. Sedan är du nyfiken på vad andra tycker om ditt val. Om de tycker det är fånigt och meningslöst, eller imponerande och häftigt. Du vill också veta om de någon gång ätit något vegetariskt, och vad de tyckte om det. Medan köttätarens leverpastej bara är mat, är vegetarianens gurka alltid en symbol för något mer.

Vet dina föräldrar om att du är straight? Vad tycker de om det?
Är du gay vill du självklart berätta för alla, från nära vänner till ytligt bekanta, när du kom på det, hur det kändes, om du berättat för dina föräldrar och vad de tyckte om det. Du vill dessutom gärna veta om dessa människor runt omkring dig någonsin träffat en bög eller flata (eller sett en på TV, eller läst en bok av någon). Särskilt nyfiken är du på vad de under sitt liv tyckt och tänkt om homosexuella, både positivt och negativt.

Hur går det med förhållandet, gillar ni varandra fortfarande? Är det inte dags att göra slut snart?
Vi som är singel tycker självklart att det är väldigt intressant att höra personer med fasta förhållanden berätta om hur mycket bättre livet blir när man funnit den rätta. Vi tar tacksamt emot synpunkter på när vi senast bör ha skaffat en partner, tips på hur och när vi kan träffa någon, och tankar kring vad som är viktigast hos en potentiell livspartner.

Oj, känns det inte jobbigt att dina föräldrar är gifta? Är de dina biologiska föräldrar? Undrar du aldrig hur det hade varit om de adopterat bort dig?

Visst finns det uppriktigt intresserade och omtänksamma frågor. Frågor som leder till givande samtal. De ska vi självfallet fortsätta att fråga varandra. Men vissa människor tycks inte kunna eller vilja förstå att det finns andra sorters liv än det de själva valt. Andras tillvaro tycks bara vara en transportsträcka till deras ”riktiga” liv. Alltid finns de där, redo att med tvärsäkerhet leverera synpunkter på våra val.

Låt oss träffa ett avtal: Jag håller käft om din leverpastej så håller du käft om min gurka. Det är bara mat. Tugga och svälj.

Inga kommentarer: