23 september 2010

Demokratins innebörd skrivs om

En nyhet i det här valet är att vi tack vare facebook får höra både vänners och ytligt bekantas politiska funderingar. Valhemligheten är inte längre så hemlig när var och varannan vattenmärker sina profilbilder eller propagerar i sina statusrader.

Därmed ställs jag inför debattinlägg på en nivå jag trodde att vi lämnat sedan länge. Som att det blir uppiggande med SD i riksdagen, de kommer att röra om i grytan, de har behandlats odemokratiskt och blivit utfrysta och nedtystade.

Röster på dessa grunder känns ungefär lika genomtänkta som den röst Folkpartiet fick av en av mina familjemedlemmar förra valet för att "det var så synd om Lars Leijonborg efter dataintrångsskandalen" eller den röst Kristdemokraterna fick av en annan familjemedlem i Europaparlamentsvalet eftersom "de var de enda som skickade valmaterial och det är värt att belöna."

En röst på ett parti som vill inskränka demokratin bör inte ske så lättvindigt.

Argumenten för att SD behandlats odemokratisk är en salig röra av att (företaget) TV4 valde att inte sända deras originalreklam, att andra partier inte vill samarbeta med dem, att de (i likhet med andra partier utanför riksdagen) inte fick delta i slutdebatten och att människor visar sin sorg efter valresultatet.

Att partiet får riksdagsmandat utifrån hur många röster de fått och att de får partistöd och att de får hålla torgmöten tycks inte vara relevant i denna definition av demokrati.

(Däremot är det självklart oacceptabelt och odemokratiskt att hindra deras möten, hänga ut deras sympatisörer och skada dem. Visst är det lätt att känna att "man borde inte få tycka så" - men vilka förhatliga åsikter står i så fall näst i tur att förbjudas? Ett sådant samhälle vill vi inte ha. Därför är det viktigt att poängtera att demonstrationer som den här, som blir föremål för medvetna misstolkningar, som sagt inte är protester mot ett valresultat, utan helt enkelt ett gäng upprörda människor som genom att utnyttja sina demokratiska rättigheter visar att man tror på något annat. Att ett parti sitter i riksdagen har aldrig hindrat protester förut, se till exempel på manifestationerna för flyktingamnesti som var svidande kritik mot riksdagens två största partier.)

Inga kommentarer: