06 februari 2008

Paradiset i väster

Vi såg Outfoxed i skolan idag, filmen om Rupert Murdochs lekstuga Fox News. Den gjorde mig lika förbannad och förtvivlad som sist. Att en programledare skäller ut sin gäst, säger "stäng av hans mikrofon", tror sig veta vad gästens döda pappa och sörjande mamma tycker om sin son, och sen totalt förvränger hans budskap borde vara otänkbart. Men inte over there.

Journalistiken har gett vika för propaganda, i kanalen med slagordet "Fair and balanced". Jämfört med public service-tittare trodde många av Fox News tittare att man hittat massförstörelsevapen i USA, att man hittat säkra kopplingar mellan Irak och Al-qaida och att världsopinionen stöttade USA i kriget mot Irak (detta var 2004).

Som de sa i dokumentären: Ju mer folk tittar på Fox News desto mindre förstår de. Jag säger inte att alla amerikaner är korkade. Men om de VORE det skulle det inte förvåna mig, med den nyhetsbevakningen. Vi kan inte ta reda på allt själva - medierna har ett ansvar att informera oss. Och eftersom Sverige brukar leka lill-USA fruktar jag vad som väntar.

Visst är det viktigt att komma ihåg att dokumentären i sig är starkt vinklad. I stort sett ingen från Fox får försvara sig, och för lite tid läggs på teorin att de andra nyhetskanalerna härmar Fox. Men det är fortfarande en film man måste se - NU! Och sen börja prata om att begränsa ägarkoncentrationen, bland annat.

Fler strålande tankar från paradiset där borta: Skendränkning är inte tortyr. Vi pratar alltså om att hålla fast någon under vatten. Så att det känns som om man drunknar. Som om man är på väg att dö. Men tortyr, det är det minsann inte. Fråga CIA.

Inga kommentarer: