07 juli 2010

När stoltheten står i vägen

Tidningarna här har en ömsesidig motvilja att kredda varann, som jag tycker är rätt barnslig. Det är naturligt med konkurrens och att vilja vara först och bäst, jag tror till och med att det är en förutsättning för bra nyhetsförmedling.

Men när man inte hann först finns tre val: Härma, kredda eller avstå. Det vill säga snabbt hinna ikapp med egna vinklar och egna citat. Eller skriva en kortare grej med det essentiella i konkurrentens jobb, och tydligt hänvisa till att det är de som gjort jobbet och det är till dem människor uttalat sig. Eller skita i hela grejen.

Och är konkurrentens grej något djupgående som är resultatet av god journalistik och långvarigt arbete, då är det inte god ton att följa efter och låtsas att man kom på samma sak själv. Det är bara inte det.

Här väljer båda tidningarna att i så fall skita i grejen. Och jag kan inte låta bli att tycka att det är lite småaktigt att strunta i att upplysa läsarna om viktiga och intressanta saker, bara för sin egen stolthets skull. Att olika journalister nosar upp olika grejer borde inte vara något märkligt att erkänna. Det är ju snarare bra. Kom igen och kredda!

Inga kommentarer: