27 oktober 2009

Rötad gran, ja tack!

Så läste jag till sist Hemlige kocken.

Visst har han poänger. Vi bör veta vad vi äter. Om vaniljen inte är vanilj utan rötad gran så ska vi konsumenter få reda på det. Företagen kan inte slänga sig med uttryck som Hemlagat, Rökt och Färskpressat om de inte betyder något.

Men. Om rötad gran är gott ser jag inga problem med att käka det. Många E-nummer är ju helt naturliga saker, som guarkärnmjöl och röda löss. Xylitol kommer ur björkar.

Poäng två är att farliga ämnen inte är kul att ha i magen. Att sedan utgå från att allt som inte kommit ur jorden är farligt, tycks mig mycket märkligt. Det påminner om snubben i Segelsällskapsresan som vägrar plasthink och istället väljer en hink i tyg. I tyg.

Hemlige kocken påpekar bland annat att quorn inte är naturligt. Åh nej, jag som trodde att det växte på den kända quornbusken i Sydamerika!

Det finns en obehaglig matelitism i boken. En antydan att vi alla är lurade, och bara gillar vår vardagsmat eftersom vi aldrig smakat riktig mat. Ett stort fett pekfinger rakt i din tallrik.

Med det sagt, är det en intressant och faktaspäckad bok som flyter på bra. Plus för mat- och säsongsguiden i slutet. Läs, tänk och bilda dig en egen uppfattning.

Inga kommentarer: