12 augusti 2007

Dagens Gardell

Måste citera delar av Jonas Gardells dagboksinlägg från första januari:

"Vi lever i en värld där vi ständigt blir valda eller inte valda, ratade eller inte ratade, ängsligt avlyssnande om vi duger eller inte duger, och vi har en förfärande benägenhet att tro på varje anonym röst som viskar om oss och pekar finger bakom vår rygg att vi inte duger som vi är, och vi lär oss utantill de formuleringar som skadar oss och svärtar ner oss och upprepar dem för oss själva hela tiden så vi säkert inte ska glömma.

/.../

Detta har livet lärt mig: det kommer alltid finnas människor som vill göra dig illa. Människor som i akt och mening avser att såra, och i regel lyckas de varje gång.

De lyckas eftersom du lyssnar på dem. Du hör glåporden och lär dig dem utantill. Du godkänner deras auktoritet.

Det lär dig ingenting. Det gör dig inte till en friare, starkare människa, tvärtom stympar dig och gör dig till en mindre människa.

Du måste själv välja vilka som är auktoriteter i ditt liv.

/.../

Och det märkliga är att om man inte ger dem den tillåtelsen förlorar de sin makt. För att någon ska utöva makt över dig måste du godkänna den makten.

Så lyssna inte på idioterna. De är bara dumma. De vill dig inte väl. De lär dig ingenting."

Mer av samma vara finns på jonasgardell.se. Och i september börjar nya showen Tillfällig gäst i ditt liv - får inte missas!

Inga kommentarer: