20 juli 2007

Ge Neville upprättelse!

Ja visst. Professor Umbridge var underbar, hennes röst perfekt. Miljöerna helt klart värda biopriset.

Självklart var handlingen mycket förenklad, som i alla filmerna. Har man läst böckerna är de dock ett bra och mysigt sätt att friska upp minnet, en ytlig snabbgenomgång av handlingen. De som bara ser filmerna måste få en helt annorlunda bild av Potter-världen. En jävla massa action och i stort sett inget klurande, inga långa perioder av ovetande och felaktiga slusatser, ingen långsam uppbyggnad av stämningen. Men det är klart jag förstår att man måste förenkla och göra saker mer filmiska. Väggen med förordningar som Filch (med sin allt längre stege) fyllde på var ett jättebra sånt grepp. Och att prioritera bort Quidditch var också smart

Men snälla snälla ni, varför ändra på saker utan något synbart syfte? Till exempel bilden på den ursprungliga Fenixorden - det var Moody som visade den för Harry och Harry tyckte inte alls om det. Varför lägga den i händerna på oskyldiga Sirius?
Och Neville var kanske i början tafatt på DA-mötena, men blev snabbt en av klassens bästa. Varför kunde han inte få behålla den triumfen?
Valvet som Sirius föll in i hade ett vanligt svart vajande skynke, inte något spejsat halvgenomskinligt. Less IS more. Dementorerna ska vi inte ens tala om. Hur blev de skrikande späda skelett som flyger runt som trasor?

Jag förstår att det var svårt att illustrera hur kärlekens kraft drev ut Voldemort ur Harrys kropp. Det började bra men att lägga orden i Harrys mun blev för krystat. Harry hade inte ens förstått det där än.
Och så Dumbledores sorg och skuldkänslor, de hade jag gärna velat se mer av. Att bara säga "I care too much about you" är inte Dumbledores stil

Men jag ÄR faktiskt riktigt nöjd. Biobiljetten var värd vartenda öre. Det var mysigt och storslaget och spännande att se filmen. Ta det bara lite lugnt med sentimentaliteten, va? Var så trogna det går

Förresten kanske någon av piratebay-versionerna av sista boken är äkta... Jag vågar inte ens läsa artiklarna om dem, eller kommentarerna på piratebay. Snopet om man får reda på något man inte borde, eller om man läser något som verkar äkta men inte är det. Jag tänker inte riskera något, utan väntar troget. Skynda på, Adlibris!

Inga kommentarer: