23 februari 2010

En sen snilleblixt

SJ har tydligen bestämt sig för att ta in extrapersonal, och hålla centralen i Stockholm öppen dygnet runt. Det var ju fint. Men varför först nu?

Jag kan köpa att det är en extrem vädersituation, med mer kyla och snö än på länge. Jag kan köpa att det blir en del problem på grund av det. Vi är trots allt inte vana. Det som förvånar mig att det inte tycks finnas någon plan för vad man ska göra i en sådan här situation.

För faktum kvarstår: Vi bor i Sverige, ett land där det blir vinter. Ett land där det blir snö. Man borde inte behöva ropa kris och katastrof bara för att vintern för en gångs skull innebär snö och kyla.

Att det tar flera dagar av kaos innan man tar in extrapersonal är ju skrämmande. I snövädersplanen (som borde finnas) borde det finnas direktiv om att exempelvis genast plocka in extrapersonal. Om rutiner för att ringa in ersättningsbussar, om kompensation till resenärerna, och så vidare. Dessutom borde sådana beslut kunna fattas snabbt på plats, långt ned i beslutskedjan, för att sedan förankras högre upp.

Allvarligt talat, SJ och Banverket, ni kan ju inte ha trott att vi aldrig mer skulle få en riktig vinter?

Inga kommentarer: