03 februari 2010

Alla som äter bröd är dåliga mammor

Att det finns människor som tycker att kvinnor är bebismaskiner och som konsekvent råkar glömma papporna när det snackas föräldraskap, är inget nytt. Därför borde jag inte bli så himla arg. Men det blir jag.

Lyckligtvis kan man ju knappast ta en person som Eva Sternberg på allvar. Hon är till exempel engagerad i föreningen Barnens rätt till föräldrarnas tid, som använder statistik på ett mycket kreativt sätt. I sitt flygblad har de en käck tabell som visar att de senaste 35 åren har antalet äktenskap gått ned och skilsmässorna har ökat. Samtidigt som förskrivningen av magsårsmedicin och antidepressiva läkemedel har gått upp. Kan ni tänka er? Den sönderfallande kärnfamiljen leder till depressioner.

Ursäkta mig, jag måste bara skratta hånfullt en stund.

HAHAHAHA.

Så.

Föreningens sätt att handskas med statistik påminner om brödexemplet. Om man undersöker ett gäng mördare, och kommer fram till att de alla äter bröd till frukost, kan man dra slutsatsen att alla brödätare riskerar att bli mördare. Ett klassiskt fall av att fästa uppmärksamhet på fel faktor. Eva och hennes anhang har ingen aning om vem som äter antidepressiva. Är det skilsmässobarnen? Mödrarna som försakat sina barn? Det vet vi inte, vi kan bara spekulera. Och det tycks ju de här människorna vara ganska bra på.

Inga kommentarer: