21 september 2009

Öppet brev till alla föräldrar

Kära förälder,
låt säga att ni satt ett barn till världen. Inte vilket barn som helst. Detta barn är fullkomligt unikt. Låt säga att ert barn är det vackraste, snällaste, klokaste barn som någonsin bott på denna jord. Ett underverk har förunnats er. Låt säga att ni ser på det här barnet som en ängel sänd från himlen. Låt säga att detta barn för er är en tindrande stjärna som lyser upp hela er tillvaro.

Det är helt okej. Ni har min tillåtelse att känna så. Men här måste vi dra en tydlig gräns. För det är under inga omständigheter okej att döpa detta fantastiska barn till Ängla eller Tindra eller Stjärna eller Glittra.

Slut ögonen en stund. Föreställ er ert barn i vuxen ålder. En besynnerligt klok och viktig yrkesmänniska i färd med att ta i hand med andra viktiga (men inte tillnärmelsevis lika kloka och vackra) yrkesmänniskor. Ert barn räcker fram handen, ger ett fast handslag och säger "Tindra Berglund, åklagare". Föreställ er också lilla Ängla, fjorton år, när hon spyr ned ett tunnelbanesäte efter att ha druckit sin första häxa. Stjärna som lägger ut bröstbilder på nätet. Låt oss se Glittra när hon drabbats av en djup depression och läggs in på psykakuten. Personalen läser högt ur journalen "Glittra Svensson, född oktober 2009..."

Oroa er inte om ert huvud i detta nu tjuter och blinkar ERROR ERROR ERROR. Det är ett tecken på att ni är fullt frisk. Det är ett tecken på att ni inte kommer att döpa ert barn till något av dessa förhatliga namn. Om ni fortfarande känner er helt normal och välmående - sök vård.

Och när vi ändå är inne på ordkunskap för föräldrar: Nakenfis är inte ett ord och det finns ingen kroppsdel som heter magpip.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Ha ha, du har så rätt. Älskar din blogg!

tioli sa...

Tack Hanna, du gör mig så glad!

Anonym sa...

Amen till det...!