10 april 2009

Tillbaka till medeltiden

Jaha, nu har årets smartskaft löst våldtäktsproblemen. Kvinnor ska undvika farliga platser, åka taxi och bära kyskhetsbälte. Snälla, säg att det är ett aprilskämt.

Som vanligt är det offren som ska anpassa sig. Att alla kvinnor ska bära antivåldtäktstrosa känns ungefär lika balanserat som om alla män skulle bära munkorg på sin lilla vän. Socialstyrelsen rekommenderar: Lås in kuken på kvällar och helger, för säkerhets skull. Du kan ju förvandlas till ett testosteronstint monster.

Sedan har vi skolorna som lär ut självförsvar. Utan försvar. Man kan ju inte lära tjejer att slåss, hur skulle det gå? Våld löser inga problem. Istället lanserar man streetsmart, ett koncept som går ut på att planera, undvika, gömma sig, stanna inne. "Vi pratar om hur man undviker att utsätta sig för onödiga risker" Hej, jag har en idé - varför inte sätta våldtagna kvinnor i fängelse istället för gärningsmännen? Bakom lås och bom skulle de vara verkligt trygga.

Streetsmart har tvättat bort allt som är meningsfullt med självförsvaret. Sanningen är att en försvinnande liten del av alla våldtäkter är överfallsvåldtäkter. Men rädslan är äkta. Därför går äkta självförsvar ut på strategier för att våga vara ute på samma villkor som resten av mänskligheten. Istället för att stanna inne lär vi oss slagen som får oss att våga gå ut. Och slagen som hjälper den gången en överfallsvåldtäkt verkligen äger rum.

Ytterligare ett citat ur artikeln: "Erfarenheterna av självförsvar är inte särskilt goda, i så fall måste man öva mycket och ofta. Risken är i stället att man gör felaktiga bedömningar, att man överskattar sin förmåga" Ha! Ulf Mårtensson, räddningstjänsten, har du suttit grensle över en tjej och bett henne försöka kasta av dig? Det har jag. Tro mig, hon överskattar inte sin förmåga. Hon tror att det är omöjligt. När hon sedan försöker flyger du av henne, och måste ta emot dig för att inte göra dig illa. Känslan i den tjejen, i det ögonblicket, när hon inser sin kapacitet - den känslan vill du ta ifrån henne. Grunden i självförsvar är fyra enkla slag som kan utföras lite hur som helst och ändå fungera. Du behöver inte öva "mycket och ofta".

Viktigare än slagen är vetskapen att man är värd att försvara. Om du så går naken och packad i vikentunneln en lördagskväll är du värd att försvara. Övergrepp kan aldrig rättfärdigas. Skulden är aldrig din. En vetskap som kan hjälpa även tjejer som utsätts för de vanliga övergreppen, de som utförs av pojkvänner, morbröder och kompisar.

Dessa streetsmart-figurer tycks mena att tjejer ska vända andra kinden till när de blir våldtagna. Allt för att undvika det förhatliga våldet. Street smart är inte självförsvar, det är ytterligare ett led i skuldbeläggandet av kvinnor. Att inte bli våldtagen är tydligen ditt eget ansvar. Du sparade väl pengar till taxi, gumman?

Inga kommentarer: