03 mars 2015

Sopiga mars

Greenhack Gbg är ett initiativ från miljöförvaltningen för att inspirera göteborgare till mindre klimatpåverkan. Varje månad kommer ett nytt tema, med utmaningar och tips. Det jag främst önskar för klimatet är förtås stora politiska åtgärder snarare än individuellt dutt. Men med sagt tror jag att vi alla behöver göra förändringar och jag diggar Greenhacks idé.

I januari var temat fritid, i februari energi, jag har mest tittat på avstånd. Nu är det konsumtion och avfall. Det handlar om att avstå från engångsgrejer, minska konsumtionen, återanvända och återvinna. Nu vill jag hänga med!

Hardcorevarianten av månadens utmaning är Avfallsfria Ada. Kommunens kommunikatör Ulrika Naezer har axlat rollen som Ada, och bloggar om försöket att under en månad bara lämna matavfall - inga andra sopor. Ska bli spännande att följa! Redan finns bra tips, som att handla lösvikt i egen förpackning.

Förstås kan man välja en mindre utmaning. En del av sakerna gör jag redan - sopsorterar och är en riktig loppisråtta. Ska absolut gå på klädbytardagen 18 april. Menskopp är mitt nyårslöfte, dags att ta tag i saken. Utmaningen jag fastnat för nu är påsfritt: Jag lovar att inte ta hem några påsar denna månad. Egen tygpåse är det som gäller.

Det är något jag redan har som mål. Allt överförpackande gör mig tokig. Tackar nej till påsar för småsaker i affärer. Handlar gärna "naken" frukt, varför skulle två apelsiner behöva ligga i en egen liten påse bland inköpen? Försöker vara pås-effektiv och till exempel spara brödpåsar att återanvända. Till kylen har jag köpt små tygpåsar, för grönsaker som vill ligga lite privat. De är väldigt bra till matsäck och bröd också. Mina kommer från SAX:

Ändå kommer mängder av påsar hem. Bland annat för att jag går och handlar väldigt ofta, och kommer jag inte direkt hemifrån så har jag förstås inte tygpåsar med mig. Jag behöver en knuff. Första steget är att stoppa en tygpåse i väskan och alltid ha den där.

Utan något mål om att vara sopfri, så vill jag ändå hänga med på mitt sätt. Har nollställt idag: burit ut all återvinning och sopor. Nu gör jag på byråkratiskt vis: börjar med utredning, du vet. Målet är att minska soporna i mars, och vara uppmärksam på vilka sopor jag lämnar efter mig. Hur många soppåsar blir det på en månad? Välja förpackningssnåla varor. Och ta tag i en riktig skämsknöl: att jag inte komposterar. Nu hittar jag ett sätt att få det att funka bara. Det måste gå utan äckel, lukt och flugor - alla andra gör det ju?

Inga kommentarer: