02 maj 2013

Liseberg och barnfattigdomen


Liseberg kritiseras för att de kampanjar på bekostnad av fattiga barn. Och jag fattar verkligen inte. Just den här kampanjen har jag småleende gått förbi. Jag tycker den är kul, helt enkelt.

Jag borde nog förstå. Jag är ju en sådan som åkte på en enda utomnordisk semester under uppväxten - vi tog tåget till släkten i Frankrike. Nej nej, det gör mig inte till ett offer för barnfattigdom. Däremot gör det mig medveten om att frågan att ställa inför semestern inte nödvändigtvis är "Mallorca eller Liseberg?".

Visst finns det massor att lära av att lyssna. Mycket kritik som jag först inte förstått har blivit rimlig efter att jag har lyssnat på riktigt. Man behöver inte hålla med, men jag tror att man tjänar på att försöka förstå. Och att komma ihåg att även om inte JAG ser problemet så kan det ändå finnas ett problem.

Trots det.

Ett: Liseberg är ju ett företag. Vad har de med barnfattigdom att göra? Ska de fixa barnfattigdomen eller chocksänka inträdet - nej, det tycker nog inte kritikerna. Inte heller är det några konstigheter att ett företag gör reklam som riktar sig till målgruppen. Alltså de som vill och kan besöka Liseberg. Ska vi prata om fattiga barn och semester kan vi fokusera på till exempel skolornas obligatoriska "berätta vad du gjort på semestern"-uppgifter. De blir lätt alienerande, och sker dessutom i statlig regi. Här finns alltså ett ansvar, och dessutom möjlighet att påverka.

Två: Okej okej. Men man kan inte säga vilken skit som helst och gömma sig bakom att det är "humor". Självklart ska Liseberg inte skoja till det på fattiga barns bekostnad.
Men jag ser inte att de gör det? De skämtar om att Liseberg är så urkul att allt annat framstår som ett straff - till och med en resa till Mallorca. De kaxar sig med sin glada-barn-garanti, lovar att Lisebergsbesöket blir tårfritt. De leker med hötorgskonst med gråtande barn. Visst kan man utifrån det gråtande barnet som missar Liseberg på grund av solsemester associera till andra gråtande barn som missar Liseberg på grund av fattigdom. Men att säga att det är vad reklamen handlar om, nej, det är långsökt.

Inga kommentarer: