22 februari 2008

Tioli versus Den tredje statsmakten

Så. Åtta timmar och 14 000 tecken är till ända. Hemtentan är inlämnad. En av frågorna var: "Vad är publikens roll i det mediala kommunikationsflödet?" Jag fick bestämt bekämpa min lust att svara "Det kan du fundera på, Görel lilla", som Galenskaparnas värmlänningar säger.

Men kursen masskommunikation har faktiskt varit jävligt intressant. Jesper Strömbäcks bok Makt och medier rekommenderas till alla som är intresserade av hur medier, makthavare och medborgare påverkar varandra. Ibland kan det bli lite väl mycket "å ena sidan, å andra sidan" eller "some kinds of communication on some kinds of issues, brought to the attention of some kinds of people under some kinds of conditions, have some kinds of effects" som Bernard Berelson sa. Men i stort sett är det en väldigt pedagogisk och lättfattad bok om ett stort och komplicerat ämne.

Jag har snubblat över många intressanta teorier under kursens gång, och har hela tiden tänkt skriva ett långt resonerande blogginlägg om medias makt och makten över media. Men det blir liksom inte av. Istället kommer några citat som får tala för sig själva.

Olof Petersson om journalistik som ideologi:
"Det rör sig om en egenartad blandning av elitism och populism. Journalistens förmåga att genomskåda makthavarna blir avgörande för demokratin. Folket både upphöjs och misstros. Journalisten har folkets uppdrag att nå och förmedla den kunskap som folket inte förmår finna på egen hand. Samtidigt medför fokuseringen till avslöjandet att det också är journalisten som avgör vilken kunskap folket vill nå. Det blir journalisten och inte medborgaren som drar slutsatsen"

"Det värsta som kan hända, enligt journalismens ideologi, är att makthavarna lämnas ensamma med det oskyldiga folket" (Olof igen)

"Ingen mediekoncern kan placera sig bland de tio största i världen om den inte har en betydande del av sin verksamhet i USA" (Hadenius & Weibull)

"The press may not be successfull much of the time telling people what to think, but it is stunningly successfull in telling its readers what to think about" (Bernard Cohen)

Slutligen, ett citat som inte har annat syfte än att beskriva känslan av hemtentan. Klockan två slår jag i panik upp den torraste kursboken för att snabbt hitta något om vad globaliseringen innebär för medieutbudet och vilka efekter den kan få. Något koncist som jag kan referera till. Och möts av stycket:
"Låt oss ta avstamp i den svenska presshistorien, vars rötter sträcker sig tillbaka till 1645 och grundandet av Ordinari Post Tijdender" (André Jansson)
Ehe... Kanske kan man köra Görel-svaret här också?

Inga kommentarer: