1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 msk olja
1 msk mjöl
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl krossade tomater
200 g fiskfilé, t.ex. sej
1 dl matlagningsgrädde
3 msk skalade räkor
1 msk hackad dill
Fräs hackad lök och vitlök, ska inte ta färg.
Tillsätt strimlad morot. Fräs ca 3 min.
Strö över mjölet. Rör.
Späd med lite vatten i taget, låt mjölet svälla.
Smula ner buljongtärningen. Koka 5 min.
Tillsätt grädde, låt koka upp.
Tillsätt tomat och tärnad fisk, men pass på - om tärningarna är för små går
fisken sönder, likaså om du håller på och rör. Koka 4-5 min.
Tillsätt räkor och dill.
Ja, det där var alltså originalreceptet. Som det lagas när en hemkunskapslärare köpt och plockat fram allt. På den tiden när man visste vad det betydde att låta mjölet "svälla".
I fattiga, oplanerade, flyttpackande studenthem lagas soppan utan morot. Fiksbuljongtärning ersätts med bottenskrapet i en burk grönsaksbuljongpulver. Vitlöksklyfta ersätts med vitlökspulver. Grädde ersätts med en skvätt crème fraiche man hittar i frysen. Räkor ersätts med crab sticks. Och det går så bra ändå. Hakuna matata. Den med lite vuxnare smak kan blanda i ett halvt paket saffran också.
Imorrn blir det dock ingen soppa för mig. Jag har blivit lovad trerätters, tjosan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar